Înscrierea candidaților
– Înscrierea candidaților în învățământul profesional, se face în urma unui proces de orientare și consiliere a elevilor.
– Înscrierea candidaților în vederea admiterii în învățământul profesional a elevilor din clasa a- VIII-a, se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial.
– La depunerea dosarului de înscriere, cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul unității de învățământ învestit cu astfel de competențe
– În etapele procesului de admitere în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2022-2023, care presupun comunicarea/afișarea rezultatelor, datele personale ale candidaților: numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele vor fi publicate în formă anonimizată (coduri individuale).
– Informațiile ce conțin datele de identificare a elevilor și rezultatele obținute de aceștia în cadrul admiterii în învățământul profesional și dual de stat sunt: codul individual alocat candidatului, județul de proveniență, școala de proveniență, limba maternă, media de admitere, rezultatele aferente evaluărilor elevului, media de absolvire, unitatea de învățământ în care a fost repartizat, calificarea la care a fost repartizat.
– Aceste informații se afișează în format letric sau în format electronic la nivelul unităților de învățământ și al inspectoratelor școlare, dar și pe pagina de internet a Ministerului Educației.
– Ștergerea de pe pagina de internet a Ministerului Educației și a unităților de învățământ/inspectoratelor școlare a informațiilor menționate la alin. (1) se realizează după împlinirea termenului de 2 ani de la data afișării.
– Afișarea în format letric la avizierul unităților de învățământ/inspectoratelor școlare a acestor informații se realizează pe o perioadă de o lună de la data afișării.
– Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) se aplică în mod corespunzător.
– Secretarul afișează lista tuturor candidațiilor înscriși în unitate, pe domenii ale pregătirii de bază, cel mai târziu pânâ în prima zi de înscriere stabilită prin calendar, componența dosarelor de înscriere, orarul de inscriere, perioada de desfășurare și sala în care se efectueză înscrierea.
– Membrii comisiei înmânează solicitanților formularul de înscriere pe care aceștia îl completează.
– Membrii comisiei verifică dosarele de înscriere, trec în registrul de înscriere datele stabilite și numerotează dosarele primite.
– Părintele care însoțește elevul semnează fişa de înscriere, după ce a verificat corectitudinea datelor înscrise și este informat în legătură cu procedurile referitoare la prezentarea elevului la etapa de admitere.
– La sfârșitul zilei dosarele se depun la secretariat.
– La încheierea perioadelor de înscriere menționate în calendarul admiterii în învățământul profesional, comisia de admitere transmite în format electronic și în scris, către Comisia de admitere a municipiului București, pentru învățământul profesional, lista candidațiilor înscriși la învățământul profesional.
– Lista candidațiilor înscriși la învățământul profesional, este afișată conform calendarului admiterii în învățământul profesional, la sediul unității de învățământ, împreună cu graficul de desfășurare a probei suplimentare de admitere, în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ. În listele afișate se va menționa expres anularea înscrierii în învățământul profesional a candidaților care nu au promovat clasa a- VIII-a.
Proba suplimentară de admitere
Proba suplimentară de admitere se desfășoară, în perioada menționată în calendarul admiterii în învățământul profesional, doar în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ.
Proba suplimentară de admitere se susține din disciplina Educație tehnologică și aplicații practice pentru clasa a-VIII-a.
Proba suplimentară de admitere este de tip probă scrisă.
Durata probei suplimentare de admitere este de 2 ore
Admiterea şi afişarea rezultatelor
Admiterea în învăţământul profesional se realizează, în fiecare etapa, astfel:
– în cazul în care numărul de candidați înscriși nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educațional al elevului; în portofoliul educațional al elevului se are în vedere, pentru admiterea în învățământul profesional, media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20%;
– în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% media de admitere și în proporție de 30% nota obținută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ.
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, in ordine, următoarele criterii:
– Media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
– Media generală de absolvire a claselor a V- a – a VIII-a;
În cazul in care, pe ultimul loc există candidaţi care au mediile de admitere, precum si mediile menţionate mai sus, egale, atunci toţi aceşti candidaţi, sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitata.
Calculul mediei de admitere în învăţământul profesional se face astfel:
În cazul în care numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ
MAÎP = MA = (20 ABS + 80 EN) /100, unde:
MAÎP = Media de admitere în învăţământul profesional.
MA = Media de admitere calculată
ABS = Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
EN = Media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii claselor a VIII-a
În cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ
MAÎP= (70 MA+30 PSA) / 100, unde:
MAÎP = Media de admitere în învăţământul profesional
MA = Media de admitere calculată
PSA = nota la proba suplimentară de admitere stabilită de unittea de învăţământ.
Pentru candidaţii care nu au susţinut Evaluarea Naţionala, se consideră media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII –a este 1: EN=1.
Media de admitere în învăţământul profesional este utilizată pentru stabilirea ordinii pe lista candidaţilor admişi.
Listele cuprinzând candidaţii admişi, respectiv respinşi la învăţământul profesional se întocmesc la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” şi se transmit la Comisia de admitere a municipiului Bucureşti pentru învăţământul profesional, după fiecare etapă de admitere, conform Calendarului admiterii.
După validarea listelor de către Comisia de admitere a municipiului Bucuresti pentru învăţământul profesional, aceasta se afişează la sediul Colegiului Tehnic „Costin D. Neniţescu”.
Dupa afişarea rezultatelor la admiterea în învăţământul profesional, pe perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional, candidaţii depun, la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.
Înscrierea candidaţilor declaraţi admişi se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:
a) Fişa de inscriere în învăţământul profesional
b) Certificatul de naştere, in copie
c) Adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională
d) Foaia matricolă pentru clasele a V-a/ a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire)- original
e) fişa medicală
Candidaţii care, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învătământul profesional, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru următoarele etape de admitere în învătământul profesional.