Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali.
Bursele de ajutor social se stabilesc la începutul anului școlar, fiind revizuite semestrial, în funcție de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei.
Lista elevilor care beneficiaza de bursele de ajutor social obtinute in baza prevederilor art. 14 alin. (1) lit. a)-d) este revizuita semestrial, dupa cum urmeaza: se adauga listei beneficiarilor de burse sociale din semestrul I acei elevi care fac dovada incadrarii in conditiile prevazute de art. 14 alin. (1) lit. a)-d), prin raportare la venitul minim net in vigoare la data depunerii solicitarii.
Elevii care acumulează 10 absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa de ajutor social pentru luna respectivă.
Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) elevi proveniti din familii care nu realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocatia familiala complementara si alocatia pentru copii. Se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii.
Pentru acordarea bursei sociale, începând cu semestrul al II lea, se are în vedere salariul minim net pe economie din lunile în care s-a calculat venitul mediu lunar pe membru de familie, respectiv ianuarie-decembrie 2021, astfel: 1524 lei respectiv 1540 pentru salariatul care are în întreținere o persoană, 1556 lei pentru salariatul care are în întreținere 2 persoane, 1572 lei pentru salariatul care are în întreținere 3 persoane, 1604 lei pentru salariatul care are în întreținere 4 sau mai multe persoane.
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii precum și venitul din bursa acordată fraților/surorilor elevului, dacă acestea au fost acordate neăntrerupt în perioada în care s-a calculat venitul.
b) elevi orfani, elevi aflati in intretinerea unui singur parinte si elevi abandonati de parinti asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul/ plasamentul de urgenta, acordarea bursei nefiind conditionata de venitul net lunar al familiei.
În categoria elevilor care pot beneficia de bursă socială de orfan se incadreaza elevii orfani sau elevii crescuți de un singur părinte sau elevii abandonati de parinti asupra cărora a fost instituită o masura de protectie sociala dispusă de către Comisia pentru protectia copilului sau, după caz, instanța judecătorească, în condițiile legii. Protectia speciala a copilului reprezinta ansamblul masurilor, prestatiilor și serviciilor destinate ingrijirii și dezvoltării copilului lipsit, temporar sau definitiv. de ocrotirea părinților săi sau a celui care, în vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi plasat în grija acestora și se aplica următoarelor categorii de copii: copilul ai cărui părinți sunt decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, cand nu a putut fi instituita tutela; copilul care, in vederea protejarii intereselor sale nu a putut fi lasă în grija părinților din motive neimputabile acestora; copilul abuzat sau neglijat; copilul găsit sau copilul părăsiți în unități sanitare; copilul care a savarsit o fapta neprevazuta de legea penală și care nu răspunde penal. Pentru categoria de elevi prevăzută la art. 14, alin. b), cererea depusă în vederea obținerii bursei de ajutor social va fi însoțită de documentele care atesta măsurile dispuse de Comisia pentru protecția copilului sau, după caz, de instanța judecătorească. Prin copil crescut de un singur părinte se înțelege copilul aflat în întreținerea unui singur părinte; autoritatea parinteasca se exercita de către un singur părinte.
c) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
XII. boli genetice;
XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;
XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare;
d) elevi din mediul rural, care sunt scolarizati intr-o alta localitate, intrucat nu au posibilitatea sa studieze intr-o unitate de invatamant din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind conditionata de venitul net lunar al familiei.
Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.
Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social, in primele 20 de zile lucratoare ale fiecarui semestru.
Bursele de ajutor social se stabilesc la începutul anului școlar, fiind revizuite semestrial, în funcție de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei. Elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori proveniți din familii al căror venit s-a modificat pe parcursul semestrului I, astfel incat sa corespundă criteriilor generale prevăzute la acordarea burselor sociale, pot depune cerere pentru acordarea bursei sociale în semestrul II.
Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o dată pe an, și elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 75% din salariul minim net pe economie.
Acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare ale veniturilor specificate la bursa de studiu sau ajutor social.
Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie să fie cel puțin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
Toate categoriile de elevi care beneficiază de burse sociale primesc burse de ajutor social și pe perioada vacanțelor școlare.
Criteriile generale de acordare a burselor de ajutor social pentru categoriile de elevi prevăzute care se încadreaza pentru bursa sociala medicală, orfan, mediu rural nu condiționează acordarea acestora de venitul net lunar pe membru de familie. Prevederea se aplica pentru categoria de beneficiari care nu realizează venit mediu net lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.