CNsigla noua
Nenitescu Ecoclub
nenitescu

 

Nenitescu_ecoclub_banner

Profesori coordonatori: Mihaela Eftimie şi Felicia Huideş

PARTENER  http://www.ecoest.ro/

Pădurea - “Izvor de Sănătate” -  11 aprilie 2011

Elevii membri ai Ecoclubului pentru Natură au participat la acţiunea  organizată la Sediul R.N.P. Romsilva - videoproiecţie cu tema Pădurea - “Izvor de Sănătate” şi expoziţie foto, pentru a marca Luna plantării arborilor.

IMGP2967 IMGP2969

 Activitati de reimpădurire - 9 aprilie 2011

9 aprilie 2011 - acţiune de re(impădurire) organizată în Pădurea Snagov. Au fost plantaţi puieţi de cireş, stejar, frasin şi măr după o schemă stabilită de specialiştii de la Ocolul Silvic Snagov.

IMGP2898 IMGP2933

IMGP2940 IMGP2941

Trofeul Pădurii - Concurs - Ediţia a VII-a  - 26-27 martie 2011

În perioada 26-27 martie 2011 s-a desfăşurat Concursul Trofeul Pădurii, ediţia a VII-a, în Parcul Naţional Piatra Craiului.

42 de elevi din 8 unităţi şcolare au participat la probe sportive (parcurgerea unui traseu turistic cu ajutorul hărţii de concurs şi escaladă) şi probe de grafică (afişe ecologice, slideshow-uri şi caricaturi cu tema “S.O.S. Pădurea”).

Locul I la proba de escaladă-fete a fost ocupat de Vereguţ Maria, clasa a IX-a B.

La întoarcere au fost vizitate peştera Fundata din Râşnov şi Cetatea Râşnov.

IMGP2668  IMGP2739 IMGP2763

IMGP2690 IMGP2691

Aplicatie ecoturistica - 29 ianuarie 2011

29 ianuarie 2011 – aplicaţie eco-turistică organizată pe traseul Predeal - cabana "Trei Brazi" - cabana “Poiana Secuilor” - Valea Cheii - Timişul de Sus.

IMGP2300 IMGP2398

IMGP2335 IMGP2334

Ziua Europeană a Parcurilor - 23 mai 2010

IMGP0256

       24 mai este Ziua Europeană a Parcurilor, zi în care administraţiile parcurilor, instituţiile guvernamentale de protecţie a mediului şi ONG-urile „verzi” organizează diferite activităţi şi evenimente cu scopul de a atrage atenţia asupra a importanţei parcurilor naturale şi naţionale.

     Data a fost aleasă pentru a sărbători crearea primelor 9 parcuri naţionale din Europa, eveniment ce a avut loc în Suedia, pe 24 mai 1909.

      În România, primul parc naţional a fost înfiinţat în anul 1935, Parcul Naţional Retezat. În prezent la noi în ţară există 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

      Pentru a marca atât Ziua Europeană a Parcurilor (24 mai)  cât şi Ziua Mondială a Biodiversităţii  (22 mai) în cadrul proiectului “Ecocluburi pentru natură” a fost organizată o aplicaţie ecoturistică în Parcul Natural Bucegi.

       La această acţiune organizată în data de 23 mai au participat elevi şi profesori din Colegiul Tehnic “Media”, Liceul Teoretic “E. Lovinescu”, Colegiul  Tehnic  “Costin   D. Neniţescu”, Liceul Economic “C. Kiriţescu”, Colegiul Tehnic “H. Coandă”,  Colegiul Tehnic “D. Leonida”,  Grupul Şcolar “Sf. Pantelimon”. Şcoala noastră a fost reprezentată de 6 elevi,  membri ai ecoclubului,  care  au fost  însoţiţi de profesor  coordonator Mihaela Eftimie.

      Traseul ales pentru această acţiune a fost Cota “1400” - Poiana Stânei Regale - Stâncile “Franz Josef” - Castelul Peleş. O dată ajunşi la Cota “1400” am fost întâmpinaţi de reprezentanţii Parcului Natural Bucegi care ne-au vorbit despre importanţa reţelei ariilor naturale protejate şi ne-au prezentat Parcul Natural Bucegi.

         Am parcurs traseul programat însoţiţi de reprezentanţii parcului care ne-au informat cu privire la regulile de vizitare a unei arii naturale protejate, precum şi cu privire la deplasarea pe un traseu turistic montan.

23 mai 2010

 

IMGP0288
IMGP0336
IMGP0300

ZIUA PĂMÂNTULUI - 22 APRILIE 2010

Ecovoluntariat - Ecran Club

Parcul Universităţii Politehnica Bucureşti

IMG_5673_web IMG_5674_web_1

10 aprilie 2010 - Ecovoluntariat

Pădurea Comana - Plantare de arbori

10apr2010comana110apr2010comana210apr2010comana3

Carnavalul zăpezii - PÂRÂUL RECE

Anul acesta, pentru elevii din Bucureşti membrii ai Ecocluburilor pentru natură, Asociaţia Ecologie-Sport-Turism a organizat în perioada 31 ianuarie-01 februarie 2010 “Carnavalul Zăpezii”, la Pârâul Rece - Cabana Cerbul.

Şcoala noastră a fost reprezentată de 7 elevi însoţiţi de profesorii coordonatori ai ecoclubului Mihaela Eftimie şi Huideş Felicia. Detalii gasiti in Revista scolii CRISTAL.

 IMGP1055  IMGP1093  IMGP1054

ALBUM FOTO

Canionul 7 scări -Masivul Piatra Mare- 20 noiembrie 2009

prima aplicaţie pe anul şcolar 2009-2010

7scari2009

PREMII, SPECTACOL SI APLAUZE PENTRU CASTIGATORII

„PLAY ENERGY”

www.enel.ro

 Concursul PlayEnergy 2009 organizat de ENEL Romania s-a incheiat.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat astazi 26 octombrie 2009 la Teatrul Odeon din Bucuresti. Horia Brenciu si Band-ul sau au facut oficiile de gazda. Totul a fost impresionant. Covorul rosu de la intrare, spectacolul si felicitarile au facut din aceasta festivitate un spectacol unic.

galerie foto

IATA PREMIANTII !

Bucuresti, Faza Regionala
Sectiunea Liceu
Locul I: Liceul Teoretic D.Bolintineanu, echipa coordonata de d-na profesoara Steliana Petcu, elevi cls a IX-a si a X-a
Locul II: Liceul Teoretic G.Moisil, echipa coordonata de d-na profesoara Mihaela Garabet, elevi cls a x-a
Locul III:  Colegiul National O.Onicescu , echipa coordonata de d-na profesoara Dinca Doina, elevi cls a x-a
 si Colegiul Tehnic Costin D.Nenitescu, echipa ECOCLUB pentru natura, coordonata de d-nele profesoare Felicia Huides, Mihaela Eftimie si Catrinel Negura
alte fotografii
Mentiune speciala: Colegiul Tehnic Media, echipa coordonata de d-na profesoara Mihaela Vajaitu, elevi cls a xii-a
Mentiune speciala: Colegiul National Elena Cuza, echipa coordonata de d-l profesor Bengea Mihai, elevi cls a xi-a
Mentiune speciala: Grupul Scolar Industrial Unirea, echipa coordonata de d-na profesoara Carmen Gheata
Mentiune speciala pentru creativitate si spirit artistic: Liceul de Arte Plastice N. Tonitza, echipa coordonata de d-na profesoara Corut Gabriela, elevi cls a ix-a si a xii
Sectiunea Scoala Generala
Locul I: Scoala NR 129  "ELENA FARAGO", echipa coordonata de d-na profesoara Valerica Nita, elevi cls a v-a
Locul II: Scoala NR 73 "B.St.Delavrancea", echipa coordonata de d-na profesoara Ficiu Magdalena, elevi cls a vii-a
Locul III: Scoala NR 31, echipa coordonata de d-na profesoara Maria Calinescu, elevi cls a vi-a
Mentiune speciala: Liceul International de Informatica, echipa coordonata de d-na profesoara Amalia Coculescu
Mentiune speciala: Scoala NR 156, echipa coordonata de d-na profesoara Blanariu Daniela
Mentiune speciala: Scoala NR 12, echipa coordonata de d-na profesoara Popescu Elena
Mentiune speciala: Scoala NR 153, echipa coordonata de d-na profesoara Mihailescu Carmen
FAZA NATIONALA

La Faza Nationala au participat locurile I, II si III din Bucuresti, Banat si Dobrogea, rezultatele fiind urmatoarele:
Sectiunea Liceu
Locul I: Liceul Teoretic D.Bolintineanu, echipa coordonata de d-na profesoara Steliana Petcu, elevi cls a ix-a si a x-a, Bucuresti
Locul II: Colegiul National C.D.LOGA  echipa coordonata de d-na profesoara Alexandra Petrescu, elevi cls a xi-a, Timisoara
Locul III: Liceul Teoretic G.Moisil, echipa coordonata de d-na profesoara Mihaela Garabet, elevi cls a x-a, Bucuresti
Mentiune speciala pentru creativitate si spirit artistic: Colegiul National de Arte Regina Maria, echipa coordonata de d-l profesor Constantin Grigorita, Constanta
Sectiunea Scoala Generala
Locul I: Scoala nr. 6, echipa coordonata de d-na profesoara Viorica Haluca, cls a VII-a, Hunedoara
Locul II: Scoala NR 129  "ELENA FARAGO", echipa coordonata de d-na profesoara Valerica Nita, elevi cls a v-a, Bucuresti
Locul III: Scoala Vladimirescu, echipa coordonata de d-na profesoara Carmen Rus, comuna Vladimirescu, Arad
http://www.freewebs.com/econenitescu/

ee1

Activitati 2007 -2009

Infiintarea CLUBULUI ECOTURISTIC de la Grup Scolar de Chimie "Costin Nenitescu" din Bucuresti in partenariat cu ASOCIATIA ECOLOGIE SPORT TURISM  http://www.ecoest.ro/ , ca structura asociativa de tineret va permite derularea de activitati prin intermediul carora tinerii sunt ajutati sa redescopere frumusetile si binefacerile Naturii.

Activitatile de voluntariat sunt indreptate spre conservarea si protejarea NATURII.

Natura este sursa noastră de sanătate. Mediul în care trăim zi de zi trebuie să rămână curat. Natura este pentru noi o sursă nelimitată de daruri. Ea nu ne oferă doar hrana necesară supravieţuirii ci şi soluţii pentru menţinerea stării de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De aceea trebuie sa ne îngrijim ca să o protejăm de fiecare dată când intrăm în interacţiune cu ea. Ea va susţine întotdeauna dezvoltarea vieţuitoarelor deci inclusiv dezvoltarea noastră, a oamenilor.

Biodiversitatea este cea care ne protejează împotriva calamităţilor naturale şi ne oferă hrană, materiale lemnoase, aer, relaxare. În ultima perioadă de timp în ţara noastră biodiversitatea, dar şi pe plan mondial, marchează un declin determinat de agricultură, prelucrarea intensivă a lemnului sau fragmentarea habitatelor prin intermediul urbanizării sau dezvoltarii infrastructurii. Mereu auzim din surse media că au dispărut de pe suprafaţa Pământului noi specii de plante sau animale. Este trist acest lucru şi de aceea trebuie sa ne preocupe constant, pe noi şi pe generaţiile viitoare, protejarea biodiversităţii.

Pe acestă latură se înscrie şi activitatea noastră, de la Grup Şcolar de Chimie ,,Costin Neniţescu’’, Bucureşti, sector 3. Noi am înfiinţat un CLUB ECOTURISTIC în liceu, ca structură asociativă de tineret, prin intermediul căruia vom derula o serie de programe ecoturistice care să-i ajute pe elevi să redescopere frumuseţile si binefacerile Naturii, prin implicarea activă în conservarea şi protejarea ei. Am încheiat, în februarie 2008, un acord de parteneriat cu Asociaţia ,,Ecologie – Sport – Turism’’ (EST) în vederea derulării proiectului ,,AVENTURA în NATURĂ’’, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Autorităţii Naţionale pentru Tineret, Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, Regiei Naţionale a Pădurilor prin Serviciul ,,Arii Protejate’’şi Serviciul Public Salvamont Zărneşti.

Printre cele mai importante obiective ale Clubului Ecoturistic putem enumera:

-  conştientizarea importanţei conservării biodiversitaţii şi a Reţelei Ariilor Naturale Protejate;

-  implicarea in activitati de voluntariat in Reteaua Ariilor Naturale Protejate, cum ar fi: reîmpăduriri, campanii de conştientizare adresate turiştilor şi localnicilor din zonă, refacerea marcajelor şi amenajărilor turistice, ş.a.;

-  promovarea ecoturismului ca mijloc de educaţie şi odihnă activă, cu abordarea aspectelor legate de geografie, biologie, istorie, etnografie si folclor, ecologie, sport pentru sănătate;

-   stimularea asociativităţii şi lucrului in echipă;

-   organizarea unor cursuri de formare pentru animatori şi organizatori pentru activitaţi ecoturistice

  Dintre activităţile principale ale proiectului putem spicui:

- distribuirea materialelor informativ-educative

- distribuirea revistei trimestriale ,,Pădurea şi Viaţa’’

- studiu individual

- cursuri de iniţiere în domeniul ecoturismului şi turismului sportiv pentru tineret

-  expuneri şi videoproiecţii lunare cu tematică

-  aplicaţii practice în Parcurile Naţionale şi Naţionale Bucegi, Comana, Cozia şi Piatra Craiului

-  înmânarea certificatelor de ecovoluntar

- tabere ecoturistice

Dintre acţiunile deja derulate de elevii liceului nostru in cadrul Cubului Ecoturistic putem enumera:

21 martie 2008 - acţiune organizată la sediul central al Regiei Naţionale a Pădurilor “ROMSILVA” unde au avut loc:

 • Videoproiectie şi expunere susţinută de către ing. Dr. Machedon Ion cu tema « Funcţiile de protecţie şi recreere ale pădurilor din împrejurul Bucureştiului »
 • Distribuirea unor materiale informat-educative puse la dispoziţie de R.N.P

29 martie 2008 - Concurs de orientare turistică organizat în pădurea Brăneşti unde elevilor li s-a prezentat busola şi harta turistică şi li s-a explicat modul lor de utilizare. La acest concurs una dintre echipele elevilor liceului nostru a obţinut menţiune şi a fost recompensată cu tricouri.

03 aprilie 2008 - acţiunea organizată la EcranClub unde au avut loc:

 • Prezentarea echipamentului montan
 • Distribuirea unor materiale informat –educative puse la dispozitie de R.N.P.
 • Anunţarea programului excursiei organizată în perioada 05-06 aprilie 2008, în Parcul Naţional « Piatra Craiului ».

05-06 aprilie 2008 - Aplicaţie în Parcul Naţional «Piatra Craiului».

19 aprilie 2008 - acţiunea organizată la EcranClub unde au avut loc:

 • Videoproiecţie despre protejarea parcurilor naţionale şi naturale
 • Anunţarea programului excursiei organizată în perioada 02-04 mai 2008, în Parcul Naţional «Cozia»
 • s-a marcat ,,Luna Pădurii’’

02- 04 mai 2008 - Aplicaţie în Parcul Naţional «Cozia», staţiunea Căciulata. La această aplicaţie s-au derulat activităţi precum:

 • -  Cunoaştere traseelor turistice
 • -  Curs de comunicare
 • -  Team-building
 • -  Concurs de orientare turistică – elevii au mai obţinut o menţiune
 • -  „Să ocrotim pădurea!” – discuţie cu un reprezentant al Ocolului Silvic

10 mai 2008 - acţiunea "Un parc curat" organizată de Direcţia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti unde a avut loc  ecologizarea spaţiului verde din zona cuprinsă între "Ecran Club" şi staţia de metrou "Politehnica"

23 mai 2008 - acţiune organizată la Muzeul Ţăranului Român cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor unde au avut loc:

 • vernisajul expoziţiei cu discursuri oficiale
 • conferinţa de presă.
 • degustare de produse tradiţionale

Toate acţiunile au vizat formarea tinerilor pentru a participa activ la protecţia mediului înconjurător şi la responsabilizarea lor. Aceste preocupări trebuie să fie o constantă a fiecăruia dintre noi, armonizată cu dezvoltarea economică şi socială. Noi profesorii trebuie să “corectăm”  continuu gradul de civilizaţie al unora dintre cetăţeni dar mai ales al tinerilor.

Un punct central al educaţiei vizează pădurea - aurul verde al planetei. De aceea ea se bucura de un interes deosebit în politica de dezvoltare durabilă a oricărei ţări. Fondul forestier al Romaniei cuprinde 6,37 milioane ha (cam un sfert din suprafaţa ţării).

Cel mai mare pericol cu care se confruntă pădurile este distrugerea prin tăieri necontrolate şi o dată cu retrocedarea altor păduri către foştii proprietari fenomenul va lua amploare dacă nu se iau măsuri. Pădurile au un rol ecologic, de protecţie a mediului, de aceea 50% din pădurile României sunt încadrate în categorii de protecţie a apei, a solului, a climei. Modul în care sunt gestionate pădurile poate afecta semnificativ calitatea mediului. În regiunile cu sol fragil, pădurea joacă adeseori un rol protector împotriva eroziunii provocată de vânt dar şi in cazul eroziunii provocată de ape. În zonele montane pădurile au rol de protecţie împotriva catastrofelor naturale, cum ar fi avalanşe, stânci ce pot să cadă şi inundaţii. Pădurea realizeaza şi un climat mai temperat decât cel care existaă în teren descoperit, cu o temperaturaă medie mai joasaă şi o umiditate mai ridicată.

Deloc neglijabilă este şi bogăţia de produse secundare pe care le adăposteşte pădurea: fructe mici, ciuperci, plante medicinale dar şi marea varietate de animale sălbatice ca: urşi, mistreţi, vulpi, râşi, cocoşi de munte, lupi, capra neagrăa, ce deschide perspective pentru practicarea vânătorii. Reţeaua densă de râuri şi pâraie montane gestionate de organele silvice sau de asociaţiile vânătorilor şi pescarilor, populată natural cu specii de peşte (păstrăv, lipan, lostrită, clean, mreană, scobar s.a.) reprezintaă o bază folosită curent pentru pescuitul sportiv. Pădurea este afectată de diverse practici şi activităţi omeneşti.

Acţiuni strategice pentru gestionarea durabilă a pădurilor:

- Împădurirea de terenuri degradate şi abandonate din terenul agricol.

- Creare de perdele forestiere de protecţie a câmpului, a solului şi împotriva eroziunii.

- Menţinerea volumului recoltelor anuale de lemn la nivelul posibilităţii pădurilor

- Aplicarea de tratamente intensive şi de tratamente cu perioadă lungă de regenerare

- Ecologizarea tehnologiilor de exploatare a lemnului şi reconsiderarea acestei activităţi ca importantă componentă a silviculturii.

Durabilitatea proiectului: tinerii pregătiţi în cadrul acestui proiect vor constitui nucleele organizatorice ale clubului ecoturistic înfiinţat. Ei se vor ocupa de implementarea proiectului în fiecare an şcolar, prin promovarea acestuia în rândul elevilor din clasele a IX-a. De asemenea, aceştia se vor putea implica şi în organizarea altor proiecte extraşcolare adresate elevilor.   

Popularizarea activităţilor desfăşurate cu elevii in cadrul acestei organizatii s-a realizat prin intermediul site-ului creat special http://clubnenitescu.page.tl , prin intermediul site-ului liceului http://nenitescu.licee.edu.ro  şi prin articole publicate în revista şcolii, CRISTAL  http://www.freewebs.com/revistacristal/ , revista postata si pe site-ul scolii, pe site-ul www.didactic.ro şi pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti www.pmb.ro (secţiunea diverse > reviste licee/colegii)